Waarderend een nieuwe afdeling ontwikkelen

Gemeente Eemsdelta | consultancy – visietraject hr | overheid

hr-visie

De hr-adviseurs van drie gemeenten kregen bij de herindeling een bijzondere opdracht: ontwikkel een hr-visie en van daaruit een nieuwe afdeling P&O. Ze vroegen ons mee te denken. Onze consultants Tinette de Boer en Renate Kamp gaven dit traject vorm en begeleidden het.
Dat denken werd al snel ‘doen’, mét hen en lekker praktisch. In werksessies stroopten de hr-adviseurs samen de mouwen op. Ze gingen in kleine groepjes aan de slag, eerst samen en vervolgens binnen hun eigen organisaties. Ze hielden interviews, intern en extern, haalden veel informatie op en die legden ze vervolgens bij elkaar. Ze liepen op randjes, keken creatief, balanceerden, maakten kleine stappen. En zo werd elke keer het beeld scherper. Wat komt er op ons af, wat vraagt de nieuwe besturingsfilosofie, wat zijn de hoofdlijnen en welke inrichting hoort daarbij?

We wisten dat we er niet alleen voor stonden. En we hebben echt andere keuzes gemaakt, vanuit een nieuwe kijk op onze dienstverlening.

Waarderend keken ze samen naar wat er al lag, wat daarvan zou werken en hoe je dat kunt ontwikkelen. Waar wil je meer van en hoe optimaliseer je dat? We hielpen hen de blik verbreden door te laten zien wat er allemaal mogelijk was en we hielpen hen door orde te scheppen. En uiteindelijk mochten we het advies voor ze én met ze op papier zetten: zo willen wij werken in de toekomst, met een duidelijke visie op strategie, cultuur en structuur voor de nieuwe afdeling, met nieuwe rollen en een nieuwe inrichting.

Danielle van Eijk was een van de hr-adviseurs: ‘We wisten dat we er niet alleen voor stonden. Renate en Tinette waren onderdeel van ons team, heel vertrouwd, en ze gaven ons het gevoel dat ze er écht voor stonden dat er een goed product kwam. Tegelijkertijd hielden ze ook hun onafhankelijkheid.’

 

Dit past bij ons, bij wie we zijn, bij onze regio en onze samenwerking.

De hr-adviseurs waren heel vroeg begonnen met dit traject, daarmee gaven ze zichzelf de tijd om iets moois neer te zetten. Spannend was het wel, want ze kwamen allemaal uit een andere organisatie en dit ging over hun eigen rol en positie. Er waren twijfels of er wel echt iets kon veranderen. Het werd een prachtig proces, energiek, kwetsbaar en open. Met ook een prachtig resultaat: ‘Dit past bij ons, bij wie we zijn, bij onze regio en onze samenwerking’, gaven ze ons terug.

Danielle: ‘De combinatie van theorie en daarna aan de slag met een opdracht, de setting, de sfeer: het was allemaal erg prettig. En we hebben een heel mooi product neergezet, dat past bij de filosofie van de nieuwe organisatie. Het lukte om het oude denken los te laten. Renate en Tinette drukten ons voortdurend naar ‘hoe willen jullie het’ en daagden ons allemaal uit om een bijdrage te leveren. We hebben echt andere keuzes gemaakt, vanuit een nieuwe kijk op onze dienstverlening.’

Lees meer over HRM, Communicatie, Leiderschap, Veranderkunde