HR-basis op orde met een kop en een staart

Wierden en Borgen | interim hr-adviseur | woningcorporatie

HR-basis op orde

Hoog op de prioriteitenlijst bij Wierden en Borgen stond uitvoering geven aan het HR-beleidsplan 2021. Eerste onderwerp: de HR-basis op orde. Leonie van Maastricht uit ons zelfstandigennetwerk pakte deze vraag beet in een aanpak met een kop en een staart. Wat Wierden en Borgen precies verstond onder ‘de basis op orde’, was bij de start nog niet helemaal duidelijk. Ze wisten wel dat ze daarmee de afdeling P&O naar een hoger niveau wilden tillen: personeelsdossiers digitaliseren, processen beschrijven en systemen efficiënt inrichten.

Resultaat was van groot belang.

Leonie bracht de huidige en de gewenste situatie in de processen in kaart en maakte het gat daartussen zichtbaar. De hoogste prioriteiten en grootste behoeften werden hierdoor al snel duidelijk. Om het gat te dichten koos ze voor een systematische en projectmatige aanpak. Want resultaat aan het eind van 2021 was van groot belang. Daarom was het nodig om bij de kop een duidelijke staart te definiëren en daar naartoe te werken.

Beetpakken en afmaken
Onderweg naar het resultaat liet Leonie zien wat er allemaal mogelijk is, door verschillende scenario’s te schetsen. Het bestaande HR-informatiesysteem bleek heel geschikt om de wensen te realiseren. Lekker praktisch, de woningcorporatie was hier al mee bekend.
‘Toen de keuze voor het bestaande systeem eenmaal was gemaakt, heb ik een zwengel aan de implementatie gegeven’, zegt Leonie. ‘Dat zat ‘m vooral in beetpakken en afmaken. Ik heb niet alleen iets opgeschreven, er moet wel iets gebeuren, actie. Een voorwaarde om dit te kunnen doen, is dat een organisatie zich openstelt voor verbetering. Dit heb ik als heel positief ervaren binnen Wierden en Borgen: samen zoeken naar de beste oplossing en hier doelgericht op af gaan.’
Alles met als resultaat dat de kop eind 2021 een praktische staart kreeg.

Lees meer over HRM, Communicatie, Leiderschap, Veranderkunde