Een kristalheldere veranderaanpak

Cosis | Consultancy in transitietraject | Veranderkunde en Communicatie | Zorg

Kristalheldere veranderaanpak met kleine stappen

Het verandertraject van Cosis was veelomvattend en vond plaats op drie fronten. Komen tot heldere inhoudelijke keuzes, een organisatiemodel dat de realisatie daarvan ondersteunt en een bijpassende manier van (samen)werken. Strategie, structuur, leiderschap&cultuur. In dit grote traject, dat meerdere jaren zou duren, stond alles in het teken van grip, voor cliënt en medewerker. Wij mochten daarbij helpen, op verschillende manieren, momenten en plekken. Met een onafhankelijke blik, multidisciplinaire expertise, denkkracht en doe-energie.

Steeds vanuit visie en strategie kijken 'waar staan we nu en wat is er nu nodig'. Geen bij voorbaat ingekleurde routekaart.

Samen maken we kleine stappen
Hun visie op de veranderaanpak was kristalhelder: samen maken we kleine stappen. Dat bleef niet bij mooie woorden op papier. Wij waren onder de indruk van hoe Cosis er handen en voeten aan gaf. Continu en concreet. Door telkens vanuit die visie en strategie te kijken ‘waar staan we nu en wat is er nu nodig’. Geen dichtgetimmerde planningen, geen bij voorbaat ingekleurde routekaart. Wel werkgroepen met honderden collega’s die adviezen gaven, wel testteams die de adviezen in de praktijk testten, wel extra tijd waar dat nodig bleek. En veel intensief contact, veel gezamenlijk om je heen kijken, veel samen de volgende stap bepalen. Zo kreeg ook onze samenwerking vorm: hun vraag aan ons en daarmee onze bijdrage stonden niet van tevoren vast. We bewogen met hen mee. Onze consultants Renate Kamp en Cato Paridaens en communicatieprofessional Agnes Nanninga sprongen in waar gewenst of nodig. Soms een jaar, soms een dagdeel. Daar waar het weerbarstig werd met veranderkundige expertise. Daar waar communicatiekracht nodig was met strategische communicatie. Daar waar conceptontwikkeling voor cultuurinterventies een zwengel kon gebruiken met denkkracht. En met doekracht daar waar in de implementatie extra capaciteit welkom was.

Vanuit een brede blik kregen we brede ondersteuning. Open, positief, persoonlijk en laagdrempelig. En steeds met veel energie. Het was voor ons fijn om zo samen te werken.

Inzichten komen tot leven
Verschillende veranderkundige inzichten zagen we in dit traject tot leven komen, bloeien en het soms moeilijk hebben. Dat veranderen in drieën gaat, de kracht van experimenteren en klein = groot. Dat je zonder dichtgetimmerd plan op trektocht gaat, maar toch ook graag grip hebt. Balanceren tussen vertragen en versnellen, tussen een hoge lat en kleine stappen, tussen beschouwen en doen, tussen willen en vastlopen, tussen veel energie en aan de kant stappen. Gemakkelijk op papier, maar in de praktijk zo eenvoudig niet. Toch zetten ze door. We zijn bijzonder dankbaar dat we mochten bijdragen, meedoen, versterken, inspireren, aanzwengelen, woorden geven. En ook onze eigen blik weer mochten scherpen.

Lees meer over Communicatie, Veranderkunde, HRM, Leiderschap