Managementboost: leidinggeven op afstand

Leidinggeven op afstand

Geen chitchats bij de koffie, geen blikken van verstandhouding, geen hand op een schouder. Pittige uitdaging, dat leidinggeven op afstand!
Hoe doe je dat, zo in 2d? Zonder de dimensie van de diepte. Je ziet elkaar vooral via een scherm, amper meer live en kunt je medewerkers niet echt in de ogen kijken. Terwijl juist nu verbinding cruciaal is. Tussen jou en je medewerkers en tussen medewerkers onderling. De stress loopt op, bij de een meer dan bij de ander. Veel gaat anders dan eerst, dagelijks en in de ontwikkeling naar de toekomst. Hoe blijf je dan toch in verbinding? Hoe hou je je medewerkers erbij? Hoe blijf je op de hoogte van hoe het met ze gaat? Hoe kun je ze betrokken of zelfs enthousiast houden? Wat kun je doen om de stress te lijf te gaan? Belangrijke vragen voor nu. En wat als het langer duurt, hoe zorg je dan dat jullie kunnen blijven ontwikkelen? Hoe benut je de energie van vernieuwen en waar vind je die nu?

Meerdere perspectieven en inspiratie van nomadische volkeren
In deze managementboost gaan we vanuit meerdere perspectieven aan de slag met leidinggeven op afstand. We kijken naar nu en we kijken naar de toekomst. Naar de crisis en naar de transformatie. Hoe hou je vol, hoe blijf je staan op de korte termijn? En hoe zorg je voor de vernieuwing, de ontwikkeling die ook nodig is, voor jezelf als leider en voor je medewerkers? Waar zit lucht, waar zit energie?
We laten ons onder meer inspireren door nomadische volkeren, die niet anders weten dan dat ze op afstand van elkaar leven. Zij leren ons het belang van bijeenkomsten én van wat er tussendoor gebeurt.

Heel concreet leer je hoe je een onlinebijeenkomst vormgeeft, welke opties je hebt, wat werkt, wat je beter niet kunt doen, hoe je de afstand overbrugt (hoe leg je bijvoorbeeld digitaal een hand op iemands schouder?). Je krijgt interventies aangereikt om stress te verlagen en lucht in te bouwen.

Je leert zien wat er tussen de bijeenkomsten door gebeurt en krijgt praktische tips voor hoe je in verbinding blijft, hoe je mensen betrekt bij beslissingen, samen richting bepaalt en hoe je je cultuur en samenwerking ontwikkelt. Met speciale aandacht voor het vieren van successen.

Na deze managementboost

  • geef je met meer vertrouwen leiding op afstand
  • kijk je daar met een brede blik en vanuit meerdere perspectieven naar
  • weet je hoe je ondanks de afstand samen besluiten neemt, richting bepaalt en je cultuur ontwikkelt
  • snap je hoe stress werkt en hoe je hiermee om kunt gaan, voor jezelf en je medewerkers
  • ben je geïnspireerd in hoe je oog voor elkaar houdt als mens in deze situatie
  • kun je concrete interventies en tips toepassen voor het organiseren van onlinebijeenkomsten en andere werkvormen waarmee je afstanden overbrugt, verbinding tot stand brengt of versterkt, stress verlaagt en lucht inbouwt

Voor wie
De managementboost is gemaakt voor iedereen die leidinggeeft aan een team op afstand, als teamleider, manager of directeur.

 

Dick Dam
Ruim 12 jaar geleden richtte Dick Hollandse Nieuwe op, met leidinggeven, hrm en communicatie als core business. Door de jaren heen heeft hij diverse management- en directieteams begeleid in leiderschapsontwikkeling. Zelf gaf hij eerder aan meerdere teams leiding, onder meer als directeur bij een landelijk interimbureau.

Arjan Helmantel
Arjan Helmantel is organisatieadviseur en begeleider van ontwikkeltrajecten. Met een achtergrond als gedragswetenschapper en bedrijfskundige heeft hij zich meer en meer bekwaamd in gedrag en communicatie binnen organisaties. Een van zijn specialisaties is leiderschapscommunicatie: hoe oefen je invloed uit als leider met alles wat je zegt en doet?

Dick en Arjan begeleiden op dit moment een aantal organisaties* met trajecten in managementdevelopment. Daarin is leidinggeven op afstand inmiddels een vast onderdeel. Ze hebben daarvoor een speciale module ontwikkeld, die aan de basis staat van deze managementboost.

* bijvoorbeeld bij het Drenthe College: lees meer over dit leiderschapstraject

Meer weten?

Dick vertelt je graag meer!

Lees meer over Leiderschap, Veranderkunde