Leergang Krachtige Communicatie Verandert

De rol en positie van communicatie veranderen. Steeds vaker en eerder wordt communicatie betrokken om vraagstukken te duiden en sturing te geven in richting en aanpak. In deze leergang leer je hoe je jouw constructieve invloed kunt vergroten.

Start 

Najaar 2024

Locatie 

Martinikerkhof 9, Groningen

Docent(en) 

Tinette de Boer, Renate Kamp, Karin van Mensvoort, Dick Dam

Kosten 

€ 2200 per persoon (ex. btw)

Aantal dag(del)en 

4 dagen

Voor 

Managers communicatie

Expertisegebieden 

,

De rol en positie van communicatie zijn aan het veranderen. Steeds vaker en steeds eerder in het proces haakt communicatie aan bij verandervraagstukken in organisaties. En dat is maar goed ook, want veel van die vraagstukken lopen onnodig stroef en zijn niet helder in de richting en de aanpak. De toegevoegde waarde van communicatie is dan groot en heel gewenst. 

In deze leergang voor communicatiemanagers vergroot je jouw constructieve invloed bij verandervraagstukken. Jij én je team krijgen hierdoor een sterkere positie. 

leergang lkdslkldsk

Aanleiding voor deze leergang zijn de uitkomsten van het veldonderzoek dat we in 2023/2024 deden naar de rol en positie van communicatie in veranderprocessen. Deelnemers daaraan spraken nadrukkelijk uit dat de toekomst van communicatie onder meer ligt in het beïnvloeden van verandering (en dus verder gaat dan er alleen over communiceren). Deze leergang biedt communicatiemanagers de kennis en tools om een leidende rol te pakken in deze ontwikkeling. 

Vanuit onze expertise en de inzichten uit het veldonderzoek hebben we een denkmodel ontwikkeld, dat een waardevolle kapstok kan zijn voor communicatieprofessionals bij veranderprocessen. Dit denkmodel vormt de basis voor de leergang.  

DIT GAAN WE DOEN

Dag 1 – veranderopgave 
De eerste dag staan we uitgebreid stil bij de veranderopgave. Hoe kom je tot zo’n opgave? En hoe verwoord en verbeeld je deze helder? Expertdocent Dick Dam neemt je mee in innovatiestrategieën en -vaardigheden. Je krijgt werkvormen en inzichten aangereikt zoals ‘the question burst’, vlinders spotten, socratisch luisteren en ‘the innovators DNA’. Het boek dat de basis vormt voor deze dag is Questions are the answer van Hal Gregersen. 

Dag 2 – veranderexpertise
Dag twee staat in het teken van veranderexpertise. Wat is veranderkunde, welke veranderstrategieën zijn er en wat zijn effectieve interventies? Expertdocent Renate Kamp geeft onder andere een college over de veranderkunde van nu en over het toepassen van interventies. Inspiratie voor de dag komt uit het boek Veranderprikkels, 18 x meer kans dat het lukt, geschreven door Agnes Nanninga en Renate Kamp zelf.

Dag 3 – cultuur & patronen
Op dag 3 duiken we in de wereld van cultuur en patronen. Expertdocent Karin van Mensvoort geeft je inzichten vanuit de culturele antropologie en psychologie. Wat is cultuur en hoe herken en beïnvloed je patronen? Welke dialoogvormen kun je inzetten bij een veranderproces? Je ervaart meerdere dialoogvormen en leert ze gebruiken. Het boek Patronen van Daniëlle Braun past bij deze dag. 

Dag 4 – verbeeldingskracht 
We sluiten de leergang af met de focus op verbeeldingskracht. Hoe neem je mensen mee in een veranderproces? En hoe breng je je team in positie naar de toekomst? Je leert de ingrediënten voor een sterk veranderverhaal en welke vormen je hiervoor kunt gebruiken en je leert positie in te nemen voor én met je team. Het boek dat veel inspiratie biedt voor deze dag is Voor ieder wat waars van Rob Wijnberg.

Deze leergang is gemaakt voor 
managers communicatie die te maken hebben met veranderopgaven. 

KERNDOCENT
Een kerndocent begeleidt de hele leergang. Samen met haar en de andere deelnemers leg je verbinding tussen alle onderdelen. 

Tinette de Boer 
Tinette is senior consultant bij Hollandse Nieuwe. Ze gaat geen vraag uit de weg en haar blik is sterk en analytisch. 

EXPERTDOCENTEN

Karin van Mensvoort
Antropoloog, veelgevraagd en zeer ervaren spreker en trainer op het vlak van cultuur en leiderschapsontwikkeling. Karin kijkt altijd naar het unieke, vanuit de overtuiging dat elke situatie anders is. Als Karin er is, is er energie, relativering, pragmatisme en resultaat.

Renate Kamp
Renate is een zeer ervaren (verander)manager, consultant en trainer. Ze begeleidt in allerlei rollen verandertrajecten. Al veel organisaties legden taaie, complexe organisatie- of veranderkundige vraagstukken in haar handen.  

Dick Dam
Als (verander)manager en consultant is Dick expert op het gebied van leiderschap en verandering in organisaties. Regelmatig helpt hij teams om partner te worden op strategisch niveau.

Na het volgen van deze leergang: 

  • heb je kennis over veranderkunde met hedendaagse inzichten, meerdere perspectieven en theorie én praktijk,. 
  • weet je jouw positie en dat van je team in veranderprocessen te versterken door inzicht in je eigen profiel en aanpak en het uitbreiden van je persoonlijke toolbox, 
  • heb je je kennis van dialoog- & procesmethoden, cultuur en besluitvorming vergroot en weet je meer over deep democracy, 
  • heb je je progressieve verbeeldingskracht ontwikkeld en weet je hoe je een hoopvol veranderverhaal maakt en overbrengt. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Trainingsdagen
De leergang bestaat uit 4 trainingsdagen. Wat je leert, pas je tussendoor toe op een eigen vraagstuk. We zien elkaar op 17 oktober 2024, 28 november 2024, 23 januari 2025 en 27 februari 2025. 

Kosten 
Deelname aan deze leergang kost € 2200,- p.p. Dit is inclusief de vier boeken en heel fijne catering J, en exclusief btw.

Locatie
De leergang vindt plaats op onze Topetage (Martinikerkhof 9, Groningen). 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze leergang via welkom@hnieuwe.nl. Eerst nog een vraag stellen? Bel of app met Dick via 06-55550992.  

Lees meer over Communicatie, HRM, Veranderkunde, Leiderschap