Leergang Krachtige adviseur in verandering

Een krachtige adviseur in verandering, met visie en strategie, met meer invloed en een goed gevulde toolbox. Dat word je in deze leergang, doordat je diep inzicht in veranderen en nieuwe vaardigheden krijgt.

Start 

Najaar 2024

Locatie 

Martinikerkhof 9, Groningen

Docent(en) 

Cato Paridaens, Tinette de Boer, Agnes Bergmeijer, Nicoline Mulder, Karin van Mensvoort, Renate Kamp

Kosten 

€ 2745 ex. btw

Aantal dag(del)en 

5 dagen

Voor 

adviseurs van verschillende disciplines

Expertisegebieden 

, ,

Je organisatie is in verandering. Natuurlijk, je weet alles van je eigen vakgebied, maar veranderen is toch echt andere koek. Zeker nu ook de omgeving voortdurend in beweging is, ben je terechtgekomen in een nieuwe context. Die een heel andere, soms best verwarrende, basis is voor je adviezen. Dit vraagt van jou dat je anders kijkt naar wat er gebeurt en vervolgens andere dingen doet. Hoe kun je als adviseur dan maximaal van betekenis zijn? 

Daarvoor zijn diep inzicht in veranderen én nieuwe vaardigheden nodig. In onze nieuwste leergang Krachtige adviseur in verandering krijg je beide. Inzicht in hoe veranderen werkt, welke strategieën er zijn, wat helpt en wat je beter kunt laten. Inzicht in cultuur, welke rol die speelt bij (gedrags)verandering en hoe je dat kunt inzetten. Inzicht in jouw eigen stijl en persoonlijkheid en hoe je je invloed kunt vergroten. En omdat je tijdens de hele leergang onder deskundige begeleiding ook aan de slag gaat met een eigen vraagstuk, ontwikkel je allerlei vaardigheden om al die inzichten toe te passen in jouw eigen context. 

 

Zo word jij een krachtige adviseur in verandering. Met visie en strategie. Met meer invloed. Met een goed gevulde toolbox en een concerte aanpak voor jullie verandervraagstuk. 

Dit gaan we doen

De leergang bestaat uit vijf dagen, verspreid over vijf maanden. Op allerlei manieren gaan we je inspireren, voeden en prikkelen. Elke leergangdag combineren we kennis & inspiratie met ontwikkeling & toepassing. Je eigen praktijkvraagstuk slingert er als rode draad doorheen. Daar werk je aan vanuit multidisciplinair perspectief: je betrekt andere disciplines, geeft andere meningen en visies een plek en brengt hier samenhang in aan. Aan de hand van jouw eigen vraagstuk werk je toe naar drie dingen: visie op krachtig adviseren, richting (waar zit jouw invloed) en een concrete aanpak.

Dag 1 – Veranderen: hoe werkt dat eigenlijk?
We beginnen met de basis. Veranderexpert Renate Kamp neemt je op deze dag mee in de nieuwste inzichten, kernprincipes en praktische toepassingen uit de veranderkunde. Je maakt kennis met onze visie en ontwikkelt je eigen visie, voor je eigen vraag en context. Daarbij hoort ook zelfinzicht: wat typeert jou als adviseur? Daar maken we vandaag een begin mee. Verder stellen we de praktijkvraag, waar je in deze leergang mee aan de slag gaat, scherp.

Dag 2 – De waarde van strategie, de kracht van cultuur
Vandaag maken we de koppeling naar het grotere geheel: het strategisch perspectief, en zoomen we in op cultuur. Dat laatste doen we met corporate antropoloog Karin van Mensvoort. Karin geeft je diepgaand en pragmatisch inzicht in de invloed en kracht van cultuur en gedrag en leert je hoe jij die kunt inzetten.

Verder ontdek je op deze dag de waarde van een goed doordachte strategie en hoe jij daar als adviseur aan kunt bijdragen. Ook ontwikkel je een strategisch perspectief op je eigen vraagstuk en krijg je praktische handvatten voor een krachtig advies.

Dag 3 – Jij als krachtig adviseur
Een sterkere gesprekspartner in verandering worden: op dag 3 gaan we aan de slag met het vergroten van jouw invloed. Ook vandaag kijken we daarbij specifiek naar jouw eigen vraagstuk en context: wat is jouw eigen invloed daarin? Agnes Bergmeijer is expert in de relatie tussen communicatiestijlen en invloed. Zij geeft jou inzicht in jouw eigen stijl, leert je die te verbreden en flexibel tussen verschillende stijlen te schakelen. Ook handig: je leert stijlen bij anderen te herkennen en daarop aan te sluiten en in te spelen.

Dag 4 – Chaos en orde
Op dag 4 neemt Nicoline Mulder je een dag lang mee in chaos en orde. Ze leert je anders kijken naar complexiteit en onzekerheid door te laten zien hoe chaos werkt. Je gaat spelen met de wetten van ‘chaorde’ en krijgt tools en handvatten om projectmatig integraal te werken in een complexe context. Je leert hoe je als adviseur het vraagstuk zelfs dan tóch stappen verder kunt brengen.

Dag 5 – Scherpstellen, delen, vasthouden
Dag 5 staat in het teken van de balans opmaken. Wat heb je allemaal geleerd en gedaan? Wat neem je mee? Waar sta je met je eigen vraagstuk, waar je de afgelopen maanden aan hebt gewerkt? Wat is de volgende stap? Je krijgt overzicht, we reflecteren en kijken vooruit. Dat doen we onder meer aan de hand van het Progress Principle, een van de meest impactvolle én onderschatte inzichten in motivatie en vooruitgang.

Deze leergang is gemaakt voor

 • adviseurs van verschillende disciplines
 • die werken in een complexe omgeving die in verandering is. 

DOCENTEN

Twee kerndocenten begeleiden je de hele weg. Uiteraard delen zij ook hun expertise met je. Samen met hen en de deelnemers leg je verbindingen tussen alle onderdelen. En ze dagen je uit: ga het maar doen, ook tussen de bijeenkomsten door. Die perspectieven en disciplines krijg je onder meer aangereikt van vier inspirerende expertdocenten, die hun kennis en ervaring met je delen.  

KERNDOCENTEN

Cato Paridaens
Cato is gespecialiseerd in arbeids- en organisatiepsychologie en veranderkunde. Ze is consultant en ervaren begeleider van leergangen en ontwikkeltrajecten. Met haar frisse, creatieve blik haalt ze bij deelnemers de onderste steen boven.

Tinette de Boer
Al vanaf de eerste editie is ze kerndocent van deze leergang. Tinette is zeer ervaren als hr-professional, vooral op het snijvlak van organisatieontwikkeling en hrm. Geen vraag gaat ze uit de weg en haar blik is sterk analytisch. Ze werkt als consultant bij Hollandse Nieuwe.

EXPERTDOCENTEN

Agnes Bergmeijer

Agnes is een zeer ervaren trainer/procesbegeleider en trainingsacteur als het gaat om strategische gespreksvoering en het optimaal benutten van je eigen invloed in gesprekken.

Nicoline Mulder

Nicoline is verbonden aan het Value-based institute, docent en zelfstandig adviseur. Ze is expert in het begrijpen, benutten en beïnvloeden van complexiteit, chaos en orde. Haar meest recente boek ‘Choardisch Organiseren’ verscheen in februari 2021.

Karin van Mensvoort

Antropoloog, veelgevraagd en zeer ervaren spreker en trainer op het vlak van cultuur en leiderschapsontwikkeling. Karin kijkt altijd naar het unieke, vanuit de overtuiging dat elke situatie anders is. Als Karin er is, is er energie, relativering, pragmatisme en resultaat.

Renate Kamp

Renate is een zeer ervaren (verander)manager, consultant en trainer. Ze begeleidt in allerlei rollen verandertrajecten. Al veel organisaties legden taaie, complexe organisatie- of veranderkundige vraagstukken in haar handen. 

Na het volgen van deze leergang ben je een krachtige adviseur in verandering omdat je

 • een eigen visie hebt op wat een krachtige adviseur is in jouw context,
 • de laatste inzichten uit de veranderkunde kunt toepassen in jouw eigen praktijk,
 • de waarde kent van een strategisch perspectief en die kunt ontwikkelen voor vraagstukken in jouw organisatie,
 • weet hoe cultuur en gedrag van invloed zijn in jouw praktijk én hoe je dit slim kunt inzetten,
 • meer inzicht hebt in je persoonlijkheid en stijl als adviseur en daarin een breder palet tot je beschikking hebt,
 • beter kunt aansluiten bij en inspelen op de communicatiestijl van anderen,
 • samenhang ziet en kunt werken in chaos, waardoor je ook complexe vraagstukken verder weet te brengen,
 • tools en handvatten hebt om projectmatig integraal te werken,
 • concrete stappen hebt gezet in je eigen vraagstuk en weet hoe je daarmee verder kunt. 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Trainingsdagen

De leergang bestaat uit 5 trainingsdagen. Wat je leert, pas je tussendoor toe op een eigen vraagstuk. We zien elkaar op 16 oktober, 12 november, 9 december 2024, 7 januari en 5 februari 2025.

Kosten

Deelname aan deze leergang kost € 2745, all-in. Deze prijs is inclusief het lesmateriaal, de lunches en de locatie (exclusief btw). Na afloop krijg je een certificaat.

Locatie

De leergang vindt plaats op onze Topetage (Martinikerkhof 9, Groningen).

Intakegesprekken

We starten met individuele intakegesprekken. Dit gesprek vindt uiterlijk een maand voor de start van de leergang plaats.

Aanmelden leergang Krachtige Adviseur in Verandering

Vragen?

Bel, mail of app Cato!

Lees meer over HRM, Leiderschap, Veranderkunde