Krachtige Communicatie Verandert #1

over een veldonderzoek en een volle schatkist

Communicatieprofessional, daar ben je. We zijn er. Op het prachtige eiland waar we vanuit ons vak al zo vaak en vurig verlangend naar hebben gekeken. Waar communicatie het hart van verandering is en jij een serieuze veranderpartner bent.

Zo begint ons veranderverhaal voor het communicatievak. We schreven het geïnspireerd door wat 51 communicatieprofessionals ons in een veldonderzoek vertelden over de rol en positie van communicatie in veranderprocessen. 40 managers en directeuren communicatie, 7 communicatieadviseurs en 4 studenten interviewden we. We deden dit veldonderzoek omdat we de afgelopen tijd die rol en positie al zagen veranderen en onze hypothese wilden toetsen.

In de interviews vertelden ze ons over hun positie in de organisatie, de omvang van hun team en hoe ze bij veranderprocessen zijn betrokken. Samen gaven ze ons een enorme schatkist: 89 verhalen uit hun dagelijkse praktijk, in zorg, onderwijs, publieke sector en zakelijke dienstverlening. Daaruit destilleerden wij een kristalhelder beeld van de toegevoegde waarde van communicatie in verandering. En van wat er nodig of gewenst is om die verder te versterken.

KrachtigeCommunicatieVerandert

In de reeks KrachtigeCommunicatieVerandert vertellen we je alles over het veldonderzoek en de schatkist die we ermee vulden. Je leest in deze reeks over onze hypothese en of die uitkwam, over 89 prachtige voorbeelden en wat dan precies die toegevoegde waarde is. Je leest hoe de positie en omvang van het communicatieteam hun rol in veranderprocessen beïnvloeden. En ook waarom juist in het communicatievak professionals werken die geschikt zijn voor een grote rol bij verandering. Om die rol echt te kunnen pakken, geven we ook taal aan dat wat je intuïtief al weet maar nog niet kon onderbouwen aan de verandertafel.

Je vindt het vanaf nu, elke maand, hier.

Alvast een voorproefje? 

Luister hier het veranderverhaal voor het communicatievak!

Daarin hoor je een eerste conclusie: dat communicatie meer en meer een bepalende invloed gaat hebben in veranderprocessen. Het momentum is er, het is al gaande! En dat is ook niet gek, veranderen is ons DNA.

Lees meer over Veranderkunde, Communicatie