Jullie Melkweg zien

Ik had me vooral op de bomen verheugd. En op die ontzettend grappige rennende vogel waarvan de cartoonversie bekender is dan het echte exemplaar. We waren in het Joshua Tree National Park in Californië. Reden door de Mojave Desert, zagen imposante rotsformaties, vergaapten ons aan de Joshua trees, spotten de roadrunner en vonden het allemaal prachtig en grappig en adembenemend! Maar als je me vraagt wat de meeste indruk op me heeft gemaakt, is het wat zich ’s avonds aan ons toonde.

Tegen de pikzwarte hemel verscheen een duizelingwekkende, witte voile. Miljarden sterren trokken samen een baan van horizon naar horizon. De Melkweg.

Ga maar eens een half uur bij de koffiemachine staan.

Zo gigantisch veel sterren. Ik zie er maar een fractie van als ik thuis op mijn veranda zit, midden in de stad. Daar zit ik regelmatig nog als het donker is en dan kijk ik altijd ook even naar boven. Her en der popt er een lichtje op, vaak zijn er meer satellieten dan sterren. Dan is bijna onmogelijk voor te stellen dat er nog zoveel meer zijn en zeker hoeveel. Je ziet ze gewoonweg niet. Maar ze zijn er, na die avond in dat park zal ik dat nooit vergeten.

In organisaties en in verandertrajecten speelt zich iets vergelijkbaars af. Vul voor sterren de inzichten in van iedereen die er werkt, je collega’s, je medewerkers, je teamleden, van externe partners, klanten, opdrachtgevers. Idealiter zie je het allemaal, die hele Melkweg aan inzichten. Maar het is goed je te realiseren dat je hem ziet zoals die zich aan jou toont, op de plek waar jij bent. En dat de kans groot is dat dat lang niet alles is, dat het hele beeld veel rijker is dan de selectie die jij waarneemt. Als je je daar niet van bewust bent, is het die selectie waar je mee werkt. En dat kan dus maarzo die armetierige paar sterren zijn die wij hier in de stad zien.

Zonde! Want met meer meningen, visies, observaties en invalshoeken krijg je een rijker beeld en kun je betere beslissingen nemen. Die Melkweg opzoeken dus! Dat kan op verschillende manieren. Een daarvan is letterlijk je fysiek verplaatsen, naar een andere context, een ander perspectief. Gewoon op een andere plek gaan staan!

Een poosje geleden kopte RTV Noord dat je in Groningen de Melkweg kon zien. Niks Californië, Lauwersoog! Zelfs als je 5 kilometer de stad uit reed, zag je hem al. Weg van de lantaarnpalen en stadslichten, dat was alles.

In je verandertraject geldt dat ook als je meer inzichten wilt horen. Je hoeft helemaal niet ver weg. Ga maar eens een half uur bij de koffiemachine staan :)).

Agnes Nanninga

In Veranderprikkels, 18x meer kans dat het lukt lees je meer over waarom je je stinkende best moet doen om iedereen te horen. En ontdek je nog veel meer manieren om de omgeving in te zetten om je verandering gemakkelijker te maken.

Veranderprikkels Melkweg zien
Agnes Nanninga

Agnes Nanninga

Lees meer over Veranderkunde, HRM