(Piep)jong talent bij Hollandse Nieuwe in actie

In de afgelopen weken hebben we drie mooie samenwerkingen gehad met JINC. Zo gaf Davina een sollicitatietraining aan derde- en vierdeklassers in Onstwedde, ontvingen we leerlingen uit groep 7/8 op kantoor tijdens de Bliksemstage en namen Estivani en Polina het stokje over van Dick en Renate tijdens de Baas van Morgen.

De code op de werkvloer
Davina was in Onstwedde om daar een sollicitatietraining te geven aan derde- en vierdeklassers van Scholengemeenschap Ubbo Emmius. Het doel van de training? De jongeren leren hoe ze indruk kunnen maken op een potentiële baas. En alle leerlingen deden hartstikke serieus mee, vond Davina.

''Ik vond het leuk om de gesprekken met ze te voeren, ze straalden zoveel passie uit!''
Davina van Gelderen
Consultant

Ze hadden hun CV en een motivatiebrief mee en gingen zo op (oefen)gesprek bij een aantal ervaren HR-adviseurs. Daarin leerden ze hoe ze zich konden voorbereiden op een sollicitatie. Waar moet je nou op letten als je ergens op gesprek gaat? Het belangrijkste advies dat de trainers de leerlingen meegaven, luidde: wees vooral gewoon jezelf. Maar ook zorgen dat je enthousiast bent over de functie en goed voorbereid op het gesprek komt zijn natuurlijk erg belangrijk. En wat denk je van hoe je je kleedt, de woorden die je kiest of dat je duidelijk articuleert? Allemaal punten die de trainers aanstipten.

Of de leerlingen iets aan de training hebben gehad? Nou en of! In de evaluatie zeiden ze dat ze de training erg leuk vonden en dat ze veel hebben geleerd over ‘hoe het later gaat’. Wij zijn maar wat blij dat we ons steentje daaraan hebben kunnen bijdragen!

Prikkelende ideeën
Op 25 mei kwamen leerlingen van groep 7/8 van de IKC Borgman Oosterpark bij ons op kantoor in het kader van de Bliksemstage. Tijdens deze stage gaven we hun een vliegensvlugge inkijk in hoe het is om bij Hollandse Nieuwe op kantoor te werken. Tijdens de kantoorsafari verwonderden de leerlingen zich over hoe ‘chill’ het hier was. Hun oordeel? ‘Leuk ingericht’, ‘gezellige collega’s’ en ‘lekkere koeken’.

Na een korte introductie en de kantoorsafari werden de leerlingen aan het werk gezet en kraakten ze hun hersenen over een vraagstuk. Hoe kunnen we Hollandse Nieuwe bekender maken? In groepjes van 4 leerlingen gingen ze brainstormen en bereidden ze een pitch voor. Kristy zat bij een van de groepjes aan tafel en vond het geweldig om te zien hoe de leerlingen met elkaar samenwerkten om tot een origineel idee te komen.

“Ze hebben echt heel verrassende ideeën bedacht, waar wij ook echt iets mee kunnen!”
Kristy Felida
Kristy Felida
Office manager

Van het organiseren van een groot feest met koekjes en Fanta tot het opnemen van een Tiktokfilmpje met alle collega’s en het uitdelen van een cactussleutelhanger mét HN-logo in het Noorderplantsoen: de mooiste ideeën vonden hun weg naar de rijkelijk versierde foamborden. Wat een creatieve ideeën heeft die Bliksemstage ons opgeleverd en hoe fijn is het om eens door een andere bril naar ons werk te kijken! Wij hebben genoten!

Bazen van Morgen
Op 1 juni namen Estivani en Polina het stokje van Dick en Renate over en waren zij voor een dag onze bazen. En zo hebben we ze ook behandeld: ze werden opgehaald met de auto en gingen daarna in het gemeentehuis ontbijten met de burgemeester en alle andere Bazen van Morgen. Daarna kwamen ze bij ons op kantoor.

Na een rondleiding van Renate gingen de nieuwe bazen aan de slag om een antwoord op de vraag te bedenken hoe we werk leuker kunnen maken. Onder begeleiding van Nadine en Marleen bedachten ze ideeën om van ons kantoor een nóg fijnere werkplek te maken. Zo raadden Estivani en Polina aan om vaker muziek te luisteren, want dat maakt vrolijk. En om een kantoorkat te adopteren, die je kan aaien als je wat afleiding nodig hebt tijdens een drukke werkdag. Ook vonden de meisjes het belangrijk dat iedereen lekker zijn eigen ding kan doen en dat je je goed voelt op je werk. We deden het al best goed, vonden ze. Het kantoor vonden ze niet echt op een kantoor lijken, meer op een huiskamer. Daar zijn wij het roerend mee eens.

''Dit soort projecten maken mijn werk zoveel betekenisvoller!''
Marleen DIjkstra Hollandse Nieuwe Groningen
Marleen Dijkstra
Eventmanager

’s Middags vertrokken de meiden weer richting school, vol van ideeën en met een broodje achter de kiezen. Jammer dat ze weer vertrokken, vond Marleen. Zó leuk vond ze het. Stralend zei ze dat dit soort werkzaamheden haar werk betekenisvoller maken. We vonden het een eer om deze bazen op ons kantoor te ontvangen en te horen hoe zij werk leuker zouden maken.

Volgende halte: Carrière Coach
In het najaar gaat het vierde JINC-project waar wij aan meedoen van start. Dan zal een van onze collega’s aan de slag gaan als Carrière Coach. Jongeren die opgroeien in een omgeving met armoede hebben niet altijd ouders of andere familieleden om zich heen die zich intensief

bemoeien met hun toekomst. Ook weten ze vaak onvoldoende over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat ze minder voorbeelden zien van geslaagde carrières of succesvolle ondernemingen. Daarom verbindt JINC een leerling aan een Carrière Coach, iemand uit het bedrijfsleven die probeert uit te vinden waar een leerling goed in is en hem of haar begeleidt bij het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding. We kijken er nu al naar uit!

Lees meer over HRM, Communicatie, Leiderschap, Veranderkunde